MEMUR-SEN: Birinci yıl yüzde 70, ikinci yıl yüzde 40 olmak üzere toplamda yüzde 110 teklifle masaya gelmiş durumdayız

MEMUR-SEN

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu toplu sözleşme görüşmeleri başlamadan önce bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Yalçın, şunları söyledi:

“TEKLİFLERİMİZ GÜNÜN ŞARTLARINA UYGUN, MAKUL TEKLİFLER”

“4 milyonu bulan kamu görevlisi, 2 milyon 300 bini aşan memur emeklisi olmak üzere 6 milyonun üzerinde insanı, 4 kişilik aileyi baz alırsanız 25 milyonu doğrudan ilgilendiren, ama bütün milletimizi de dolaylı olarak ilgilendiren bir süreç. Memur-Sen, 11 hizmet koluyla masanın muhatabı, yetkili sendikalarıyla yetkili konfederasyon olarak sürece ilişkin teliflerini önceden kamuoyuyla buluşturmuş durumda. Tekliflerimiz, piyasa gerçeklerini, enflasyonist ortamı, Merkez Bankası’nı en son hedeflerini revize ettiği rakamları dikkate alarak değerlendirildiğinde günün şartlarına göre uygun, makul teklifler.

“BİRİNCİ YIL YÜZDE 70, İKİNCİ YIL YÜZDE 40 OLMAK ÜZERE YÜZDE 110 TEKLİFLE MASAYA GELMİŞ DURUMDAYIZ”

Birinci yıla, refah payı dahil olmak üzere, 3’er aylık dönemler şeklinde teklifte bulunduk. İkinci yıla, 6’şar aylık teklifler şeklinde teklifimizi sunduk. 3’er aylık teklif getirmemizin ana nedeni, enflasyonist ortamın memuru bu anlamda alım gücü zafiyetine uğratmaması. Enflasyondan kaynaklı olarak yaşanabilecek alım gücü düşüklüğünün, ücretlerdeki erimenin önleminin hızlışekilde alınması noktasında bir sigorta görevi görecek. İkisinde de refah payı olarak bir talebimizi kayıt altına aldık, bunun üzerinden müzakere sürecimizi yürüteceğiz. Toplamda, birinci yıl yüzde 70, ikinci yıl yüzde 40 olmak üzere yüzde 110 teklifle masaya gelmiş durumdayız. 936 teklif var masada. Çünkü kamu geniş bir alan, birçok spesifik sorunları var. Bu taleplerin de en önemli çözüm mercii toplu sözleşme masasıdır.

“TOPLU SÖZLEŞME YASAMIZ ARTIK MEMUR SENDİKACILIĞININ BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMIYOR, BUNU DA MASA GÜNDEMİNE GETİRECEĞİZ”

Toplu Sözleşme Yasamızın, 4688 sayılı Yasamızın artık memur sendikacılığının beklentilerini karşılamadığını, bunun revize edilmesini, UluslararasıÇalışma Örgütü’nün bu anlamda normlarına uygun hale getirilmesini yine masada gündem haline getirecek bir prensip kararı almak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kamu personel sistemindeki ücret adaletsizliği ve bununla beraber unvan, yetki, sorumluluklara ilişkin ücretlerin aynı oranda olmaması konusundaki adaletsizliği, masada önemli gündemler arasında tutacağız. 1’inde başlayan bu süreç 31’i itibarıyla hakem süreci dahil olmak üzere bitecek; yeterli zaman dilimi değil. 11 hizmet kolunun ve genel sözleşmenin, 936 teklifin tamamını bu kadar kısa süre içerisinde bitirmek konusunda olağanüstü bir trafik yürüyecek. Yasadaki çarpıklığa vurgu yapmamızın nedenlerinden birisi de bu.”

Masa Memur Süre Teklif Teklifle